Rookbeleid in de zorg: focus op governance
De Tabaks- en rookwarenwet en het Nationaal Preventieakkoord stellen helder dat zorginstellingen uiterlijk in 2025 rookvrij moeten zijn. Voor enkele… Lees verder »Rookbeleid in de zorg: focus op governance
De Tabaks- en rookwarenwet en het Nationaal Preventieakkoord stellen helder dat zorginstellingen uiterlijk in 2025 rookvrij moeten zijn. Voor enkele… Lees verder »Rookbeleid in de zorg: focus op governance
In de Wvggz wordt de medische verklaring uitgebreid besproken in paragraaf 3. Artikelen 5:7 tot en met 5:11 specificeren enkele… Lees verder »Reflectie op de fysiek-eis bij psychiatrische beoordelingen Wvggz
In het tijdschrift GGZ en Recht bespreek ik de juridische implicaties van digitale hulpverlening in de GGZ
De juridische ‘vertaling’ van “in staat tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake” is wilsbekwaam. De zorgverlener gaat met dit begrip aan de haal. Per saldo; appels en peren.
Kort samengevat bepaalt de rechter dat:
De financiering van de Wet op de Jeugdzorg deed ik voor Noord-Holland alléén. Waarom is dat bij de Jeugdwet anders? Doen we iets verkeerd, slaan we door?
Dat zijn vragen die ik mij heb gesteld voor en tijdens het schrijven van deze blog.
Het ouderlijk gezag is geregeld in titel 14 van boek 1 BW. Kinderen staan tot hun 18e onder gezag. Ouders blijven echter totdat het kind 21 jaar is onderhoudsplichtig (of er nu gezag is of niet).
In veel gevallen zal de biologisch ouder overeenkomen met de juridisch ouder. Dit hoeft echter niet zo te zijn, zeker gelet op de ontwikkelingen van de laatste jaren in het kader van zaaddonoren en eiceldonaties niet altijd het geval te zijn. In deze blog wordt het een en ander uiteengezet.
Als de wet spreekt over een ouder dan wordt daarmee altijd de juridisch ouder bedoeld. Vandaar dat het eerste deel daarmee start.
Ouderschap juridisch bekeken vanuit de wet. Het ouderschap is geregeld in de wet, namelijk in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Er wordt een onderscheid gemaakt in de biologische ouder, juridische ouder en de ouder met gezag. In 3 delen legt mr. Sharon Bogaarts het verschil uit.